JAK NAKRESLIT PORTRÉT RYCHLEJI A LÉPE

Pokud jste někdy zkoušeli nakreslit portrét nebo lidskou hlavu, patrně jste zjistili, že to není zase až tak jednoduché, jak by se některým mohlo na první pohled zdát. Pokud se jedná o portrét konkrétní osoby, vašeho blízkého nebo význačné veřejně známé osoby, může se jednat o úkol nad rámec vašich uměleckých možností. Zvláště pokud jste úplný začátečník nebo mírně pokročilý…

Mnoho výtvarníků se totiž soustředí při kresbě spíše na zvládnutí techniky než na konstrukci tváře jako takové. Věřte, že dokonalé stínování nebo správně namíchaný pleťový odstín vám podobu portrétu nezachrání. Špatná prvotní kresba bez správných proporcí je stejně špatná, jako ignorace při kresbě krajiny bez znalosti perspektivy. Aby obraz byl působivý a vizuálně přitažlivý, je nezbytná nutnost si osvojit zákonitosti kresby a malby, které pro nás „vymysleli“, spíše vypozorovali generace umělců před námi. Mávání rukou a uchechtávání se z poznámky, že to nepotřebujete, a že stejně žádným velkým umělcem nechcete být, vám určitě nepomůže k tomu, aby se vaše kresbičky staly lepšími. Lžete si tím akorát do vlastní kapsy, protože každý chce být lepším než ti ostatní. Je to přirozená lidská vlastnost… Proč si vaše obrázky neustále schováváte do šuplíku, nebo s velkými obavami z kritiky prezentujete (k tomu je už potřeba trochu odvahy) na Facebookových stránkách stejně „zdatných umělců“?

Tento článek není o analyzování důvodů vašeho uměleckého „stavu“. Je primárně určen k pomoci pár tipy, jak se na kresbu hlavy podívat hned na začátku, než se pustíte do vašeho oblíbeného stínování a vymalovávání.

Jak jsem psal hned v úvodu, zvolená technika kresby není zárukou, že vytvoříte obrázek, tak skvělý, že dostanete tisíce „lajků“ a budete chválení kdekým. Je mi líto… To tajemství spočívá v reálnosti toho, co vám vznikne pod rukama. A ani šikovnost vašich rukou není zárukou bezchybného obrázku.

TO PRAVÉ TAJEMSTVÍ KRESBY JE VE VAŠICH OČÍCH!

V očích a způsobech jak se na na objekty, které kreslíte, díváte. V způsobech vaší představivosti a schopnosti dělat ze složitých věcí, věci jednoduché. Níže sdílím pár tipů, které by vás měly navést k jednodušší kresbě a způsobů jak si kresbu zjednodušovat…


„Ořezané“ obrázky podobnému vlevo a viděné často u moderních fotografů, nemají v umělecké tvorbě co dělat. Přestože fotografové a klasičtí umělci mají mnoho společného, nemají pro prezentace stejné zákonitosti…

VYPRDNĚTE SE NA DETAILY, IGNORUJTE JE A VYFILTRUJTE...

Tato rada samozřejmě platí pro prvotní „nahození“, pro naskicování prvních tahů na papír. Mnoho amatérských umělců začíná právě detaily. Začínají kreslit jako první oči, nos nebo ústa, ještě před tím, než vůbec vědí, jak bude hlava velká a jestli se vůbec vejde na papír. Což tímhle postupem většinou bude příliš velká nebo naopak příliš malá… KOMPOZICE (líbivé uspořádání objektů do celku) tím pádem bude v háji.

RADA: POSTUPUJTE OD VELKÝCH TVARŮ K DETAILŮM.
Nakreslete si jako první celkový tvar a velikost hlavy. Popřemýšlejte, jak ji umístíte na papír nebo plátno. Mějte na zřeteli, co kromě hlavy ještě na obrázku bude. Pozadí a další prvky musí portrét zvýraznit, nikoli „utopit.“

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ, BUĎTE PŘESNÍ...

Po zakreslení celkového tvaru bez detailů, nastává nyní čas se naopak detaily zabývat. Existují pravidla pro rozvržení prvků (oči, nos, ústa) podle věku a pohlaví. Tyto pravidla se nazývají KÁNON. Seznamte se s jejími užitečnými instrukcemi. Jsou moc důležité!

RADA: ROZDĚLTE SI OBECNOU HLAVU NA JEDNOTLIVÉ ČÁSTI (PRO PŘESNĚJŠÍ KRESBU DETAILŮ).
Načrtněte si pomocí jednoduchých čar (os) v obrysu hlavy, umístění základních prvků. Tím si vymezíte hranice kresby pro detaily.

UMĚNÍ VIDĚT TVARY, KTERÉ FYZICKY NEJSOU...

U portrétu je třeba si opravdu dávat pozor na přesnou kresbu. Posunutí třeba jednoho oka o pár milimetrů, vytvoří karikaturu místo realistického portrétu. Pokud se vám to takto „podaří“ u většiny prvků v obličeji, rozlučte se s realistickou kresbou… Kromě přesného měření, existuje i jiný způsob…

RADA: MĚŘTE PŘESNĚ A VŠÍMEJTE SI TVARŮ, KTERÉ SE TVOŘÍ OHRANIČENÍM JEDNOTLIVÝCH PRVKŮ.
Na obrázcích níže si prohlédněte, jakým dalším možným způsobem se lze dívat a zároveň měřit a zakreslovat jednotlivé detaily obličeje. Seskupujte tvary do jednoduchých geometrických tvarů, které se výrazně jednodušeji zakreslují. Tomuto systému se říká pozitivní a negativní prostor. Zkoumejte všemožné možnosti, který tento systém nabízí. Schopnost tvary vidět, je schopností představivosti. Systém funguje u jakéhokoli námětu kresby, ne jen u kresby hlavy. Je velmi užitečný právě u velmi složitých námětů, které vyžadující přesnost.

Seskupení hlavních prvků obličeje, vytvoří rovnoramenný trojúhelník. Tak malý prostor na hlavě je nutné zvládnout přesně, abyste zachytili podobnost portrétovaného.

Na nos se můžete dívat jako na tři koule, z nichž krajní jsou menší než prostřední. Mezi obočím můžete vnímat malý trojúhelník nebo písmeno „V“.

Nakreslením ležatého „X“ vám zaručí pozici obočí a horních víček. Funguje při jakémkoliv otočení hlavy. Jen je nutné si uvědomit zakulacenost hlavy a „X“ tomu přizpůsobit.

V místě rtů nakreslete srdíčko, které následně podélně rozdělte linkou. Délka rtů je zhruba ve středu očí. Dokreslete horní i spodní ret.

Pokud rozdělíte prostor mezi spodní hranou nosu a bradou na polovinu, dostanete pozici spodního rtu. Rozdělením horní poloviny na další polovinu, dostanete linku mezi rty.

Mezi obočím a horním víčkem je prostor, který je ve tvaru kapky. U každého obličeje jinak tvarovaný. Mezi očima je taktéž prostor, kde se „vejde“ ještě jedno oko. Je to i zároveň šířka spodku nosu.


Kresba portrétu je jedna z nejvíce žádaných námětů a její zvládnutí je stěžejní pro to, abyste byli schopni nakreslit jakýkoliv další námět nebo téma. Pokud neznáte podobné „fígle“ jako zde uvedené (a je to jen malinkatý výběr toho co musíte znát) z největší pravděpodobností kresba portrétu bude pro vás utrpením. Existují postupy a zákonitosti, kdy je naopak kreslení tváří zábavné a jednoduché. Tyto postupy učím a díky jednoduchosti a názornosti to zájemcům jde rychleji a bezbolestněji. Dnešní doba je tvrdá a velmi konkurenční, co se schopností lidí týká. Na úspěch a uznání mohou dosáhnout jen ti, co pro sebe i druhé něco udělají. Pokud byste pro sebe (a už to dlouho odkládáte) chtěli něco udělat, zapište se do kurzu kresby. Nemusíte nikam jezdit, klidně zůstaňte doma a učte se tempem, které vám vyhovuje. Celý kurz je online. Mrkněte níže a zjistěte podrobnosti.

TAJEMSTVÍ KRESBY 
„NOVÝ ZAČÁTEK“

1,2,3, - V.I.P. KURZ KRESBY

PROFESIONÁLNÍ KURZ KRESLENÍ

Pokud jste začátečník, nebo potřebujete „vypilovat“ své vlastní umění, možná by vás zajímal online kurz kresby. Je pro všechny zájemce, všech věkových kategorií. Máte-li chuť, alespoň nahlédněte a prozkoumejte, co mám pro vás připraveno. Třeba vás osloví, že do roka a dne můžete být skvělými umělci…

 ONLINE  KURZ

ZÁKLADY KRESBY, PORTRÉTU A FIGURY.

ŽIVÝ  KURZ

ZÁKLADY

KRESBY,

MALBY.

ŽIVÝ  KURZ

PŘÍPRAVKA
NA
TALENTOVKY

ŽIVÝ  KURZ

NAUČ SE VIDĚT
A
MÍCHAT BARVY

ŽIVÝ  KURZ

OLEJOMALBA PODLE STARÝCH MISTRŮ