„ROZHODUJI SE, CO POZMĚNÍM“


„ Mám dvě ruce: jednu, abych stiskl dlaň těch, s nimiž kráčím, a druhou, abych zvedl ty, kteří padají “   Guyau

KONEC STARÉHO ZNAMENÁ ZAČÁTEK NOVÉHO.

Starý rok se pomalu blíží ke svému závěru. Mám toto období rád i přestože bývá občas trochu nostalgické. Něco nám končí a zároveň začíná. Uzavíráme kapitoly předešlého roku. Hodnotíme své úspěchy, radosti, úžasné zážitky, stejně jako těžké chvíle, ponaučení a propady. Přemýšlíme, co si chceme uchovat a nést dále a čeho se zbavit, co nechat v roce starém.

S novým rokem se otevírají nové obzory a možnosti o kterých zatím nemáme tušení. Začínáme jako s čistým nepokresleným listem nebo běloučkým plátýnkem začínajícího roku.

„Jaký bude?“  To asi v této chvíli nevíme… Ale můžeme si ho alespoň z části naplánovat.
„Jak?“  Dozvíte se za chvilku…

ROZHODUJI SE, CO POZMĚNÍM.

Nedávno jsem obdržel následující zprávu:

„Již nějakou dobu jsem váš mlčenlivý fanoušek a sleduji vás na sociálních sítích. Hlavně komentáře, ve kterých se vyjadřujete k různým problémům lidí a snažíte se poradit začátečníkům.
Už kreslím několik let a v tuto chvíli se cítím, jako zkrachovalec. Schovám své kresby v krabicích a dokonce je občas roztrhám, protože v nich nevidím žádný pokrok… Snažím se kreslit pořádně a učit se různé vychytávky, ale zdá se, že vůbec nezáleží na tom, co a jak dělám, zdá se, že existuje jakoby nějaká zeď mezi tím, co se říká, jaké instrukce dostávám a dokonce i na kurzech to vysvětluje každý jinak. Jak to doopravdy je? Proč nemůžu pochopit, jak kreslit?
Přestože jsem skákala z jedné knihy o umění do druhé, výsledkem nakonec bylo to, že jsem se cítila jako vždy… jako blbka.
Omlouvám se… Chci jen vědět, jak vyřešit problémy a otázky v kreslení obecně, aby mé kresby byly pěkné. Jak se naučit kreslit? Co mám dělat? Jak si myslíte, že mám správně vyřešit problémy při kreslení nebo malování?“

Poradíte mi?
Děkuji za odpověď.
Lída

(...zkráceno a upraveno)

Tento email není výjimkou. Takto podobně laděných dostávám spoustu. Na trhu všemožných kurzů jsou stovky různých lektorů, různých kvalit (někteří by i dokonce sami potřebovali absolvovat nějaký ten kurz, aby měli ponětí o tom, co vlastně mají ostatní učit…), a jsou zde tisíce amatérských umělců nebo absolventů uměleckých univerzit a vysokých škol, kteří nejsou spokojeni se svými dovednostmi.
Ale ruku na srdce, jakou máte šanci, když budete studovat na vlastní pěst a bez plánování dalšího kroku? Nebo již máte kurz, v němž každé cvičení závisí na dovednostech získaných během předchozí lekce, která utváří komplexní celek?

KRESBA A MALBA  JE DOVEDNOST. JE TO ŘEMESLO. 

Naučit se kreslit a malovat vyžaduje dvě věci – teoretickou "know-how" a řízenou praxi.

Možná jste se pokoušeli získat "know-how" z různých knih, videí a uměleckých kurzů. Ovšem bez strukturovaných osnov však zřejmě bylo vaše úsilí více zmatené než prospěšné. Kromě toho vám asi nikdo nepomáhal organizovat vaše znalosti a řídit vás praktickými cvičeními.
A tady je krutá pravda: Pokud budete pokračovat v práci, kterou jste doteď dělali, ale očekávali jste lepší výsledky, můžete skončit rozladěně a rozčarovaně ve svých představách o svých uměleckých schopnostech.
Můžete strávit dalších spoustu let „skákáním z jedné knihy o umění ke druhé a od kurzu ke kurzu" a stále budete mít stejné otázky a úroveň umělecké dovednosti. Ona totiž většina kurzů pouze klouže po povrchu problémů, které přináší praktikující kresba a malba…
Pokud mi nevěříte, zeptejte se studentů současných výtvarných škol, kteří stráví čtyři nebo pět let svého života a zaplatí tisíce za privilegium tam studovat – ačkoli mnozí z nich absolvují bez dobré schopnosti kreslení. Děje se tak proto, že se současní studenti učí spíše „jak se vyjadřovat", než se učit skutečným praktickým dovednostem. Ty jsou tam totiž nepovinné…

 JAK SE TEDY SPRÁVNĚ UMĚLECKY VZDĚLÁVAT?

Od doby starověku bylo umělecké vzdělání intenzivní a praktickou cestou jak studovat pod profesionálními umělci k získání potřebných vědomostí a praktikování úkolů od jednoduchých po pokročilé. Přestože sám píši knihy, jen samostudium z knih taky nestačí. Není mnoho výtvarníků, kteří se naučili kreslit a malovat jen čtením knih. Knihy jsou skvělou vzdělávací pomůckou, ale nedokáží nahradit přímý přístup lektora. Mějte také na paměti, že ne každá kniha je dost dobrá na to se z ní učit. Na trhu jsou překlady zahraničních knih, které překládají lidé, kteří většinou nemají žádný vztah k umění, a proto jsou knihy prošpikovány protichůdnými informacemi a ještě se špatnými překlady, což začátečník ihned nepozná, ale později většinou zmate při studia další knihy.
Existuje taky mnoho uměleckých kurzů, které jsou online. Měli byste věnovat pozornost tomu, jaké nabízejí učební plány, kdo jsou učitelé, co dělají, jak dobře vyučují a jak velkou podporu obdržíte (a na jak dlouho). Mnoho video kurzů je založeno jen na "sledujte, jak kreslím". Nestaneš se dovedným umělcem tím, že budeš sledovat někoho jiného. Pokud máte jiný názor, představte si jakoukoliv jinou dovednost, která je zřetelnější. Například, abyste se stali dobrým řidičem, asi nepomůže jen se to učit pouhým sledováním videí jiných řidičů a už vůbec ne profesionálních závodníků F1…
Když jde o osobní přístup lektora na kurzu, musíš přemýšlet o dvou věcech. Je váš učitel kresby - malby jen učitel nebo praktikující umělec? Pro dosažení kvalifikace učitele umění dnes nejsou totiž nutné dovednosti dobrých kreslířů... Poskytne vám osobně učitel v praxi úplnou konzultaci a konstruktivní kritiku vaší kresby a naplánuje vám kreslicí úkoly? V mnoha případech lze očekávat pouze "udělenou radu"...
Pokud to, co píši je vám povědomé (třeba s vaším osobním zážitkem na kurzu), pochopíte snad, proč se nezlepšujete v kresbě nebo malbě.

DOKÁŽETE SI NAJÍT VLASTNÍ ŘEŠENÍ?

Pravdopodobně asi ne, už dlouho se totiž snažíte dobrat dokonalosti, a pořád to je „neslané a nemastné…“ Je to z největší pravděpodobností proto, protože jste neměli přístup k strukturovanému vzdělání a neprocházeli jste řadou kreslicích cvičení vedených učitelem…

NEZOUFEJTE, MÁM PRO VÁS ŘEŠENÍ...

Jelikož začíná nový rok a pokud v hloubi opravdu cítíte, že je potřeba už konečně se svou uměleckou činností něco dělat a vymotat se z bludného kruhu pokusů a omylů, a konečně efektivně kreslit a malovat a navíc s někým kdo vás povede přímočaře, přihlaste se do večerních kurzů nebo jednodenních workshopů.
Zde je co můžu nabídnout a to co nabízím, je odlišné od toho, co nabízí kdokoliv jiný. Zde je důvod, proč jsou tyto kurzy jedinečné:

1. Studium vlastním tempem.
2. Přímá osobní konzultace a konstruktivní kritika pro zlepšení.
3. Budete dostávat speciální kreslicí úkoly přizpůsobené vašim schopnostem a znalostem.
4. Budete mít strukturované osnovy speciálně pro vaši úroveň.
5. Dostanete zdarma pomůcky a podklady k jednotlivým lekcím pro domácí tvorbu.
6. Veškerá tato osobní podpora bude poskytována po celou délku studia zdarma .
7. K workshopům dostanete zdarma knihu s tématem kurzu.

„A jak dál ?“


KURZY REALISTICKÉ KRESBY A MALBY

Chcete-li zvládnout techniky umělecké kresby nebo malby, musíte postupovat správně. Nemá smysl začít, aniž by jste nechápali základy. To, co potřebujete, je strukturovaný obsah, který vám ukáže, jak začít od nuly a nezačínat na konci, což většina začátečníků dělá... Lidé časem ztrácí zájem, protože jsou frustrovaní tím, že jim postupy nefungují a nakonec se vzdávají v půli cesty.

Podívejte se na nabídku kurzů nebo eBooků. Případně mi napište pro bližší informace...

Pokud plánujete zúčastnit se libovolného kurzu, třeba i někdy v budoucnu, přihlaste se pro zaslání upozornění. Budete mít náskok před ostatními, pokud bude omezený počet míst. Ničemu se nezavazujete, já taky nenávidím spam, takže nemusíte mít obavy. Navíc v každém emailu je odhlašovací tlačítko.

Líbí se vám moje stránky? Možná by zaujaly i vaše přátele. Budu rád, když jim o nás dáte vědět.

STÁHNĚTE SI EBOOK ZDARMA!